Folklórna skupina Volkovčanka

paracky
Páračky

Folklórna Skupina ‘Volkovčanka’ vznikla v rámci JDS (Jednota Dôchodcov Slovenska) vo Volkovciach. Repertoár je zložený hlavne z miestnych piesní, ale tiež z piesní zo širsieho okolia a tiež aj krátke scénky ako napr. ukážky remesiel či zvykov našich predkov (napr. priadky, páračky, fašiangy, vianoce a.i.) k zachovaniu týchto pre budúce generácie.

Folklórna skupina Volkovčanka z Volkoviec pri Zlatých Moravciach účinkuje na rôznych akciách už približne 8 rokov a za túto dobu už vystúpili na rôznych pódiách. Okrem tých, čo sú blízke Volkovciam, napr. Agrokomplex v Nitre, Sečovská Polianka na východnom Slovensku v rámci družby obcí, Velká Bystřice na Morave v rámci družby mikroregiónov Požitavie-Širočina a Haná, výročné trhy v Galante.


IMG_6635 (Copy)

Folklórna skupina Volkovčanka vystupuje v tradičných krojoch príslušných nášmu regiónu. Ženy majú oblečené “kašmírky” Tieto tvoria: čierne kašmírové sukne a vesty s ružovým vzorom, biele ľanové rukávce previazané červenými stužkami, čierna zástera a čepiec zdobený korálkami. Muži majú oblečené čierne nohavice, košele zdobené farebnými stužkami, čierne vyšívané vesty a klobúky tiež zdobené farebnou stužkou.


V 2014 sme zorganizovali prvý ‘Festival folklórnych skupín vo Volkovciach’. Dúfame že sa nám podarí tento festival zopakovať aj budúce roky a tiež dúfame ze bude rásť počet účastníkov ako aj divákov.

FS v súčasnosti tvorí 10 žien, 5 mužov a harmonikár.

Viac sa dozviete na stránke www.fsvolkovcanka.sk

IMG_4445
Festival folklórnych skupín vo Volkovciach 2014

UK English